Kent Kütüphanesi
Kent Kütüphanesi’nde şehircilik ve kentleşme alanına ilgi duyan okuryazarların beğenisine sunulacak bir kitap seçkisinin yanı sıra söyleşi ve oyunlarla, metin ve kent ilişkisinin yeniden kurulması amaçlanıyor.
Kavramların Peşinde: Kente Dair Bir Tabu Oyunu
04 Eki 2023 14:00 - 15:30 Salon: Kent Atölyesi
Kelimeleri nasıl algılıyoruz? “Meydan” kelimesini duyunca bir şehir plancısının zihninde belirenlerle bir çocuğun zihninde canlananlar aynı mı? Peki kentle ilgili hangi kelimelerin farklı dillerde karşılığı varken dilimizde karşılığı yok? Tabu oyununu araçsallaştırarak kentsel kavramların anlamlarını ve yansımalarını konuşacağımız bu oturumda Türkçede olmayan kavramlara öneriler bulacak, kavramları farklı dillerdeki karşılıklarıyla beraber yorumlayacak ve terim olarak karşılığı olmayan konseptlere karşılık arayacağız.
Kurgu ve Ötesi: Bilim Kurguda Kent
04 Eki 2023 17:30 - 18:30 Salon: Oda 6
Kent sadece olayların geçtiği bir mekan ya da dekor mu? "Kurgu ve Ötesi: Bilim Kurguda Kent" oturumu, bilim kurgu ile kentler arasındaki ilişkiyi keşfetmek için yazar, çevirmen ve akademisyenleri bir araya getiriyor. Oturumda ele alınacak temel sorular arasında bilim kurgunun kent ile nasıl bir ilişki kurduğu, kişisel deneyimlerin ve kültürel faktörlerin bu ilişkiye nasıl etki ettiği, kentlerin insan toplumlarının geleceğindeki rolünü nasıl yansıttığı bulunuyor.
"Korku Metropolü İstanbul" Üzerine
05 Eki 2023 11:30 - 12:30 Salon: Oda 6
İmparatorluklar başkenti mi? Yoksa korkular metropolü mü? Kent Kütüphanesi kapsamında gerçekleştirilen söyleşilerden biri de Uğur Tanyeli ile son kitabı “Korku Metropolü İstanbul” üzerine olacak. Söyleşi kapsamında İstanbul’da 18. yüzyıldan bu yana nelerin, nasıl bir korku nesnesine dönüştüğü ve bunun arkasında yatan toplumsal nedenler dinleyicilerle paylaşılacak.
Krizleri Çevirmek: Dayanıklılık ve Ötesine Giden Yolda Çevirmenlik
05 Eki 2023 14:00 - 15:30 Salon: Oda 6
Yaşadığımız çoklu krizler çağında aşmamız gereken engellerden biri de dil bariyeri. Afette Rehber Çevirmenlik (ARÇ) deneyimi üzerine şekillenen bu oturum, krizlerin üstesinden gelmek ve toplumun dayanıklılığını artırmak için köprüler kurma görevini üstlenen çevirmenlerin tecrübelerini aktaracak.
"Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" Üzerine
05 Eki 2023 16:00 - 17:00 Salon: Oda 6
“…bütün hikayeler, az çok hayalet hikayesidir.” Julian Wolfreys
Farklı işlevlere sahip âtıl yapılar yıkılmak yerine, ‘geleceğin laboratuvarı’ olmak üzere dönüştürülebilir mi? Yeni bir mimarlık anlayışı, yapıların, insanları bir arada tutan konteynerler olarak görülmesini sağlayabilir mi? Mimarlık, âtıl yapıların hikâyelerine kulak verebilir mi? Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın, Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu projeleri kapsamında hazırlanan Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi adlı kitabı üzerine düzenlenen bu oturum, ihmal edilmiş olanların hikayesini açığa çıkarmayı hedefliyor.