Yakından Bir Bakış: Gıda Hakkı Temelli Sosyal Hizmet Rotası
Yer: Şişli, İstanbul
Yürütücü: Alper Yiğit Yılmaz
Düzenleyen: Şişli Belediyesi
Dil: Türkçe
Tarih / Saat: 6 Ekim, 14:00-17:00
Belediyelerin birbirinden öğrenmesini ve uygulamacıların başarılı projeleri yerinde incelemesini hedefleyen “Yakından bir Bakış” serisi kapsamında belediyelerin sosyal hizmetler ve gıda odaklı birimlerinde çalışmalar yapan uygulayıcılarına yönelik hazırlanmış bir yerinde öğrenme rotasıdır. Rota kapsamında Şişli Belediyesinin gıda hakkı temelli sosyal hizmetler uygulamaları olan üç uygulama ziyaret edilecektir.
1. Gıda Bankası:Şişli Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, hakkında yapılacak sosyal inceleme sonucu temel ihtiyaçlarını karşılamakta sosyo-ekonomik sorun yaşadığı tespit edilen bireyler için ayni ya da nakdi olarak yapılan şartlı ve şartsız bağışların yanı sıra Belediye bütçesinden alınan gıda, temizlik, kırtasiye, oyuncak, ev eşyası, kitap ve yakacak malzemelerinin niteliklerine uygun şartlarda depolanması ve sosyo-ekonomik destek ihtiyacı tespit edilen bireylere dağıtılmasına ilişkin hizmet noktasıdır.
2. Mahalle Mutfakları: Yerel yönetimlerde sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim hedefiyle uygulamalı mutfak atölyeleri kapsamında kadın istihdamı ve mesleki gelişimi destekleyen ve kooperatifleşmeyi teşvik eden ilk uygulama merkezidir. Şişli İlçesinde yaşayan bireylerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim hedeflerine ulaşılmasında, her mahallenin kendi mutfağını kurma, güvenli gıdayı işleme, kendi yerel kadrolarını oluşturma sürecinin uygulandığı mahallelerde üretim mutfakları kurulmasıyla, eğitim ve atölye çalışmaları ile sağlıklı yaşamı ve beslenmeyi sağlamak hedeflenmektedir.
3. Aşevi: Şişli ilçesi sınırları içerisinde ikamet eden, doğal ve/veya doğal olmayan afet sonucu temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelere ve/veya yaşlı, hasta ve engelli olduğu tespit edilen bireylere günlük iki öğün olacak şekilde sıcak yemek hizmeti sunan hizmet noktasıdır. Aşevi’nden her gün 2000-3000 öğün yemek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Bunun yanı sıra Aşevi, olağanüstü bir hal durumunda 5.000 kişilik yemek üretecek kapasiteye sahiptir.
Notlar:
Tur İstanbul Kongre merkezi önünden başlayacaktır.
Tüm katılımcıların tur biletleriyle saat 13.30'da alanda olmaları gerekmektedir.
Rota başlangıç noktasına servislerle ulaşım sağlanacaktır.