Kırsaldan Kente Tasarım: Tarımsal Atıkların Yerelde Dönüşümü
Çalıştay | 26-28 Eylül
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin yürütücülüğünde, Mimarlar Odası, Ziraat Odası, yerel yönetimler ve tarım alanında faaliyet gösteren çeşitli STK’ların katılımıyla düzenlenecek “Kırsaldan Kente Tasarım: Tarımsal Atıkların Yerelde Dönüşümü” çalıştayı, sürdürülebilir kalkınma amaçları çerçevesinde Türkiye'de tarımsal üretim sonrasında ortaya çıkan atıkların dönüştürülmesi, katı atık üretiminin azaltılması, çevre ve doğal kaynakların korunması konusuna katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Maruf on the Go kapsamında paralel etkinlik olarak planlanan çalıştay; ulusal ve bölgesel kalkınma planlamasını güçlendirerek kentsel, kent çevresindeki ve kırsal alanlar arasındaki olumlu ekonomik, sosyal ve çevresel bağlantıların desteklenmesine yöneliktir. Çalıştay kırsal ve kentsel çoklu paydaşı bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Çalıştay ile birlikte tasarım (co-design) yaklaşımıyla Tekirdağ’da tarımsal atıklardan biri olan ayçiçeği saplarının değerlendirilerek yerelde kullanılmak üzere çeşitli kentsel donatılara dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Üç günlük yüz yüze olarak planlanan çalıştay, çiftçiler, akademisyenler, tasarımcılar, yerel yöneticiler, üniversite öğrencileri ve STK’ları üniversite ortamında bir araya getirecektir. Çalıştayın ilk aşamasında tarımsal atık ve yönetimi, doğal hammaddelerle yenilikçi malzeme tasarımı, ayçiçeği bitkisi konusunda çiftçiler ve uzmanların seminerleri gerçekleşecek ve ardından tartışmalar yapılacaktır. İkinci aşamada katılımcıların ayçiçeği saplarını çeşitli katkılarla birlikte işlevsel malzeme ve performatif ürün tasarımına dönüştürmesi beklenmektedir.
Türkiye’de ayçiçeği atıklarının malzeme ve ürün tasarımında kullanıldığı çok az çalışma ve uygulama vardır. Etkinliğin bu eksikliğe yönelik bir arayış olarak ekolojik ve çevresel bilincin yaygınlaştırılması, atık konusunda farkındalığın artırılması, kırsal ile kent arasında diyaloğun güçlendirilmesi açısından katkısı olacağı öngörülmektedir.
Konum:Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Değirmenaltı Yerleşkesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Tarih: 26-27-28 Eylül 2023
Etkinlik Dili: Türkçe
Yürütücüler ve Kolaylaştırıcılar:
Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar (TNKÜ Mimarlık Bölümü, Mimar)
Doç. Dr. Okşan Tandoğan (TNKÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehir Plancı) Dr. Şefika Aydın (TNKÜ Yönetim ve Organizasyon Bölümü, Sosyolog)
Program
26.09.2023 Salı
10:00-10:15 Açılış
Prof. Dr. Murat Özyavuz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, GSTMF Dekanı
10:20-10:40
Kırsaldan Kente Geri Dönüşümün Sosyolojisi - Dr. Şefika Aydın, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
10:45-11:15
Tarımsal Atıkların Beton Üretiminde Puzzolan Olarak Kullanımı - Prof. Dr. Can Burak Şişman, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
11:20-11:40
Tarımsal Atık Olarak Pirinç Peletinin Duvar Yapımında Kullanımı - Dr. Ahmet Bal /// Dr. Deniz Çağla Turan Bal, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
13:00-14:00
Saha Gezisi, Ayçiçeği Tarlası, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
14:30-16:00
Tartışma ve Tasarımlar I
27.09.2023 Çarşamba
10:00-10:20
Atık Malzemelerin Mimaride Kullanımları - Doç. Dr. Okşan Tandoğan, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
10:25-11:05
Çiftçilerden Öğrenme: Ayçiçeği ve Tarımsal Deneyimler, Tekirdağ
11:10-11:40
Tarımsal Atıkların Yapılarda Değerlendirilmesi (Online) - Dr. Öğretim Üyesi Fatih Tuncay Efe, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
13:00-16:00
Tartışma ve Tasarım II
28.09.2023 Perşembe
10:00-10:25
Atıkların Biyokompozit Olarak Değerlendirilmesi - Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
10:30-11:00
İnşaat Sektöründe Tarıma Dayalı Döngüsel Ekonomi Uygulamalarının İyileştirilmesi - Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Banu Yavuz Pelvan, İstanbul Arel Üniversitesi - Dr. Öğretim Üyesi Azadeh Rezafar, İstanbul Arel Üniversitesi
11:05-11:30
Gıda Atıklarının Tasarım ile Kesişimi (online) - Pınar Aslanbay, Lindy Ceramics
14:00-16:00
Tartışma ve Tasarımlar III